Demirkoru'nun Yaşlı Cadısı Angrboda

 Öncelikle son zamanlarda raflarda ve reklamlarda sıkça görmeye başladığımız Genevieve Gornichec in yazarı olduğu Cadının Yüreği adlı eserden esinlenerek kitabın ana karakteri olan Angrbodaya değinmek istedim .Her zaman dediğim gibi yazı tamamen bana ait değil toplama bir yazıdır . İyi okumalar . 




İskandinav Mitolojisinde Angrboda Kimdir Ve Nedir ? 

Öncelikle Angrboda tamamen iskandinav mitolojisine ait bir kişidir ve angrboda " keder getiren " olarak çevrilir ya da adın anlamı budur diyebiliriz  . İskandinav mitolojisinde Angrboda genellikle Canavarların Anası , Kurtların Anası , Giantess ve Demirkoru'nun Yaşlı Cadısı olarak adlandırılan bir devdir . Bilirsiniz İskandinav mitolojisi Aesir adı verilen Tanrılar ve Jotunlar olarak bilinen devler olarak ikiye ayrılıyor . Düz yazı şeklinde olan eddalarda dişi dev Angrboda Midgardın  doğusunda ki bir orman olan  Demirkoruda  ikamet ettiği rivayet edilir  . Bu koru aynı zamanda Utgard olarak bilenen Joutunhaim yani devlerin diyarında konumlanır . Angrboda modern zamanın yorumlarında kuru kan kırmızı saçları olan ve vücudu kaslı dişi bir savaşçı ve kurta dönüşebilen bir şekil değiştiren olarak da geçer . " Kurt Klanının Şefi" ya da klanda ki bir çok kurdun annesi olabilir .  Angrboda bir dev olan  Loki'nin ( bu nokta da Loki hiçbir şekilde Thor'un üvey kardeşi değildir tam Tersine Odin'in üvey Kardeşidir  Sigyn den sonraki ( ya da belki önceki ) eşidir , Angrboda'nın Loki'den 3 çocuğu olur bunlar Ragnarök'ü başlatacak olan devasa yaratıklardır Dev Kurt Fenrir , Midgardın Dev Yılanı Jorgmundar ve Yeraltı Dünyasının (Helheim) Hükümdarı ve Ölülerin Tanrıçası Hel  ve Loki'nin Angrbodan olan 3 çocuğu da Ragnarökte babalarının tarafında savaşmışlardır aslında tam olarak bu konu üzerinden Angrboda Canavarların Anası olarak Voluspa adlı poetik edda'da bu şekilde bahsedilir . Ve aslında Doğurduğu çocukları Kıyameti getirdiği için Kıyametin Annesi olarak da kabul edilebilir . Ragnarök sırasında nerede olduğu kaydedilmemiştir ama Devlerle savaşa katılmış olması düşüncesi muhtemeldir . Doğru çevirdim ya da doğrumu anladıysam ( ki umarım öyledir ) Angrboda'nın oğlu Fenrir'den Hati ve Skoll adlarında iki dev kurt çocuğu daha vardır ve bunlar Ay ve Güneşi kovalayacaktır . 


Angrboda Aesir Tanrılarından biri olmamasına rağmen günümüzde pagan kültürünü benimsemiş olan kişiler arasından Angrboda'ya inanan ve onu onurlandıran bir kitle vardır . 


Ve artık yazımı Cadının Yüreği adlı eserden küçük bir alıntıyla noktalayayım . 

"Derler ki , yaşlı bir cadı yaşarmış doğuda , Demirkoru'da ve bu cadı Güneşi Ve Ayı kovalayan kurtlar getirmiş dünyaya 

Derler ki , Asgard'a gitmiş ve üç kere ateşe verilmiş üç kere ateşe verilmiş cadı ve üç kerede yeniden doğmuş kaçmadan önce .

Derler ki , yaralı dudakları ve sivri dili olan bir adamı sevmiş , yüreğini ve daha fazlasını geri veren bir adamı "




Yorumlar

Popüler Yayınlar